Neem contact op via WhatsApp

Zie je het verschil? Onderzoek van Ford wijst uit dat automobilisten die zelf fietsen, gevaren sneller zien

19-8-2019

Ford implementeert module “Share The Road”, gericht op ontwikkelen van harmonie tussen verkeersgebruikers, in trainingsprogramma Driving Skills for Life. De inschrijving voor de Nederlandse editie van Driving Skills for Life is geopend. Inschrijven kan via www.drivingskillsforlife.nl

Kijk ongeveer tien seconden naar de afbeeldingen. De kans is groot dat je een klein maar belangrijk verschil ontdekt. Maar als je een automobilist bent die ook fietst, is de kans groot dat je dat verschil sneller ziet. Ben je nog niet een automobilist maar wil je dat wel worden?

Zoek auto's


KAN JIJ DE VERSCHILLEN BINNEN 10 SEC. ZIEN?


Misschien is het maar een kwestie van milliseconden – maar de snelheid waarmee veranderingen in verkeer situaties worden waargenomen, kunnen invloed hebben op het reactievermogen, en een te trage reactievermogen kan een verkeersongeluk tot gevolg hebben.

Ford heeft opdracht gegeven voor het onderzoek in het kader van de “Share The Road”-campagne die voor meer harmonie tussen weggebruikers moet zorgen. Voor het onderzoek vroeg Ford 2.000 mensen in Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk. 

Hen werd gevraagd om telkens twee identiek ogende foto’s van verschillende verkeerssituaties te bekijken. Bij sommige foto’s waren de verschillen klein maar in elk scenario zagen bestuurders die zelf ook fietsten het verschil sneller. Die automobilisten zagen een verandering in de afbeelding in minder dan tien seconden (9,25 sec.), terwijl bestuurders die niet regelmatig fietsen daar gemiddeld meer dan een seconde langer over deden (10,68 sec.). 

Voor automobilisten is het cruciaal om gevaarlijke situaties te herkennen en erop te reageren. Dit onderzoek heeft aangetoond dat je visuele informatie sneller kunt verwerken als je zowel fietser als automobilist bent. Het gaat daarbij ook om visuele aanwijzingen met betrekking tot andere automobilisten, verkeersborden, voetgangers en fietsers op de weg” - Senior Behavioural Strategist Thea Knight, Thea Knight heeft zelf het onderzoek uitgevoerd.

In het kader van de implementatie van “Share The Road” in DSFL kunnen deelnemers meedoen aan “WheelSwap”: een Virtual Reality-ervaring die de ogen opent voor automobilisten en fietsers wanneer er geen rekening wordt gehouden met medeweggebruikers. Door dit zelf te ervaren in Virtual Reality gaf vorig jaar 78 procent van de deelnemers van DSFL aan dat ze hun gedrag ten opzichte van andere weggebruikers zouden aanpassen.

De Nederlandse editie van Driving Skills for Life (DFSL) is van vrijdag 30 augustus tot en met zondag 1 september bij Rijvaardigheidscentrum Lelystad. Ook meedoen aan Driving Skills for Life?


Schrijf je direct in en leer Driving Skills for Life!

Inschrijven

Nieuws

Aanbiedingen

De laatste aanbiedingen

Nieuws

Laatste nieuws